Journalist en documentairemaker, part time docent journalistiek, gastspreker, interviewer en voorzitter op debatavonden.
Schipholbrand

In maart 2014 kwam er eindelijk een einde aan de juridische strijd rond de Schipholbrand van oktober 2005.  De Lybiër, die meteen na de brand als verdachte was aangemerkt kreeg 50.000 euro schadevergoeding vanwege een onterechte detentie van 1,5 jaar.  In 2013 had het Haagse Gerechtshof hem al vrijgesproken, nadat hij eerder door de rechtbank Haarlem en  het Gerechtshof in Amsterdam was veroordeeld.  Het Openbaar Ministerie hield jarenlang vast aan de lezing dat de brand door een per ongeluk weggegooide sigaret was ontstaan, maar het Gerechtshof Den Haag stelde vast dat de kans op brand door het weggooien van shagje gedraaid met rizla blauw juist uiterst klein is. Jarenlang was dus niet duidelijk uitgezocht dat sigaretten zich anders gedragen dan shagjes die met rizla blauw zijn gedraaid. Ik volgde de zaak al die jaren.

Vrij snel na de verwoestende brand in het cellencomplex voor uitgeprocedeerde asielzoekers en vreemdelingen op 26 oktober 2005 kwam ik in contact met een aantal overlevenden. Die waren in december 2005 ondergebracht in het asielcentrum in Ulrum. Ik heb de zaak vanaf toen gevolgd en meerdere uitzendingen voor het VPRO programma Argos gemaakt, en artikelen geschreven.   In 2010, vijf jaar na de brand verscheen bij uitgeverij Veen het boek  ‘De Schipholbrand – reconstructie van een tragedie’ , dat ik samen met Bart Zuidervaart van Trouw schreef.

boek schipholbrand

In 2015 verscheen een update van het boek als e-book bij uitgeverij fosfor

 

Begin 2013 werd het even heel spannend, toen het gerechtshof in Den Haag opnieuw uitspraak moest doen. Eerder was de Lybiër Ahmed Al Jeballi al veroordeeld tot 18 maanden cel wegens het veroorzaken van de brand, maar de Hoge Raad had dat vonnis in december 2010 vernietigd.  Het Openbaar Ministerie ging opnieuw voor schuld.  Kort daarop sprak het Gerechtshof de Lybier definitief vrij. De oorzaak van de brand zal daarmee dus voor altijd onbekend blijven.  Bijna zeven en een half jaar was de Lybiër voor het  Openbaar Ministerie de dader.  Tunnelvisie? Eénvandaag interviewde mij daarover begin 2013

 

een vandaag

 

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/44999/vrijspraak_in_schipholbrand

 

 

ahmed isa

De Lybiër Ahmed Isa Al Jeballi, die ervan verdacht werd de brand te hebben veroorzaakt, was altijd heel schuw voor de pers.  Het lukte mij hem te spreken, op het kantoor van zijn advocaat. Een breekbare jongen met een ontroerend verhaal. Een klein stukje uit het interview:

Voor de Humanistische omroep maakten  Kees Vlaanderen, Huib Schoonhoven en ik een bijzondere  film waarin zeven overlevenden van de brand(  in oktober 2005) vertellen over die fatale nacht in afdeling K van het cellencomplex op Schiphol Oost. De opnames werden gemaakt op het Kootwijkerzand in de zomer van 2006, de uitzending was op 23 oktober 2006.  Link naar de film:

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/998965

 

7-mannen

In november 2010 adviseerde de advocaat generaal bij de Hoge Raad de strafzaak te heropenen. Een enorme verrassing. Ik werd daarover geïnterviewd in Nieuwsuur: